Online gyerekek, aggódó szülők

 

„A technológia nem jó, nem rossz, de nem is közömbös.”

(Melvin Kranzberg)

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az internetes közösségi oldalak (Facebook, iWiW, YouTube, stb.). A fiatalok, és ma már növekvő mértékben az idősebb korosztályok is a virtuális térben élik életük egy részét. Ide helyeződnek át többek között  az ismeretszerzés,  a gyermeknevelés, a  kapcsolatépítés, a párkapcsolatok, az ügyintézés vagy az álláskeresés egyes színterei.

276855_165922663428953_7719591_n

A kommunikációs eszközök folyamatos fejlődése kihívások elé állít mindenkit: diákokat, szülőket és pedagógusokat egyaránt. Érzelmileg különböző módokon viszonyulhatunk ezekhez a változásokhoz, mégis belátható, hogy kezdenünk kell velük valamit. Minderről ugyanakkor már nagyon sokszor hallhattunk, olvashattunk. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy mit tehetnénk, hogyan használhatnánk biztonságosabban, tudatosabban ezeket az eszközöket mindennapi életünkben, az iskolában vagy otthon, a családban.

2009 és 2010 között az Európai Bizottság Biztonságos Internet Programja által támogatott EU Kids Online II projekt  keretében 23 európai ország részvételével átfogó vizsgálat zajlott 9 és 16 év közötti fiatalok és szüleik internethasználati szokásairól*. A kutatás hazánkra vonatkozóan többek között az alábbi megállapításokat tette:

-a vizsgált európai országok 9-16 éves, internetet használó fiataljai közül a magyaroknak van a legtöbb ismerőse valamelyik közösségi oldalon (45 százalékuk száznál is több visszaigazolt kapcsolattal rendelkezik, míg az Unióban ez az arány mindössze 29 százalék);

-a bejelölt kapcsolatok számától függetlenül is átlagon felüli közösségi aktivitást mutatnak a magyar netező gyerekek: kétharmaduknak van saját profilja valamelyik közösségi oldalon.

Ezzel szemben:

-a 11-16 éves internetező magyar gyermekek az uniós átlagnál gyengébb készségekkel rendelkeznek a digitális írástudásra és a biztonságos internethasználatra vonatkozóan;

a szülői kontroll és támogatás hazánkban jóval átlag alatti (A szülők száz esetből mindössze négyben tudnak a gyermeküket ért, interneten megvalósuló zaklatásról, míg az uniós tagállamokban harminc esetben. Ezzel az értékkel sereghajtók vagyunk az Unióban.).

További eredmények:

-a magyar netező 11-16 éves fiatalok európai összehasonlításban kevéssé tapasztalják a túlzott internet-használat jeleit;

-az interneten keresztül megvalósuló zaklatásban a 9-16 éves magyar internetező gyermekeknek és fiataloknak az uniós átlagnak megfelelő mértékben volt részük az elmúlt egy év során: száz megkérdezettből hat tapasztalt ilyet;

-a világhálón található szexuális tartalmakkal a mintába került magyar gyermekek az EU-átlagnak (13%) megfelelően találkoztak (11%) az elmúlt egy évben szüleik közül azonban fele annyian tudnak minderről (10%), mint Európa többi részén (22%).

A kutatás megállapításai világosan mutatják, hogy a virtuális térben a fiatalok igen aktívak, ugyanakkor kevéssé tudatosan alkalmazzák az eszközöket, kevéssé tájékozottak a biztonságos használatot illetően, ezekben a kérdésekben pedig szüleik sem tudják megfelelően támogatni őket.

„Online gyerekek, aggódó szülők” című tanfolyamunkkal ebben a feladatban szeretnénk segíteni gyerekeknek és szülőknek egyaránt.

 

A tanfolyamról

 

A tanfolyam részei:

1. A közösségi oldalak pszichológiája – a közösségi oldalak világa, életünk egyes területein betöltött szerepük, jelentőségük, pozitív és negatív hatások

2. Virtuális és valóságos lét határesetei (pozitív és negatív példák, megtörtént esetek, történetek, esetmegbeszélések)

3. Internethasználat és nevelés

4. Közösségi oldalak használata – gyakorlati óra (tippek, trükkök gyerekeknek és szülőknek, adatvédelmi beállítások a biztonság növelése érdekében)

 

A tanfolyam 90 perces előadásai 5-6 fős csoportokban zajlanak, a jelentkezések sorrendjében.

Jelentkezni az alábbi jelentkezési lap kitöltésével, és az eszterlanc@uw.hu e-mail címre történő elküldésével lehet.

JELENTKEZÉSI LAP letölthető: ITT

 

A tanfolyam előadói:

Bodnár Csilla, gyermek klinikai szakpszichológus (+36 20 522 19 38);

Nagy Gergő, kommunikációs tanácsadó, szociológus, a közösségi oldalak pszichológiájával foglalkozó Soulbook-blog szerkesztője (+36 30 411 67 60).

 

A tanfolyam helyszíne: Eszterlánc Pszichológiai Szolgáltató, Szigetszentmiklós, Bajcsy – Zsilinszky u. 14/1. fsz.2.

A tanfolyam díja: 2000 Ft/90 perc/fő

Az előadások időpontjai: megegyezés szerint péntek délutáni vagy hétvégi alkalmakon

 

Várjuk megtisztelő érdeklődésüket!

 

*EU Kids Online II. – Információs Társadalom és Hálózatkutató Központ (ITHAKA)